Hoe ontstaat een orkaan?

Blog Hoe ontstaat een orkaan?

Een orkaan is een storm met een zwaardere windkracht dan twaalf. Dat zijn ongeveer windsnelheden van zo’n 117 kilometer per uur. Een orkaan wordt ook wel een tyfoon genoemd in het westelijke deel van de Stille Oceaan en in de Filipijnen. In de Indische Oceaan en het zuidelijke deel van de Stille Oceaan is het een cycloon.

Ontstaan 

Orkanen kunnen niet ontstaan dicht bij de evenaar, omdat orkanen een draaiende wind nodig hebben om te kunnen ontstaan. Deze draaiende wind vind je niet bij de evenaar. Hierdoor is het ook onmogelijk dat een orkaan langs de evenaar kan gaan. Naast deze draaiende wind heeft een orkaan ook warm water, een koude lucht en een vochtige lucht nodig. De meeste orkanen ontstaan in de tropen en subtropen. 

Op plekken waar het zee- of oceaanwater op zijn minst 26,5 graden is, stijgt de warmte en vochtigheid van dit water op. Dit komt vervolgens in aanmerking met koude lucht, waardoor er onweer staat. Daarna ontstaat er een lagedrukgebied dat een draaiende wind veroorzaakt. Tijdens dit proces verdampen er miljoenen liters zee- of oceaanwater, wat later neerslag in de omgeving van de orkaan opwekt. De orkaan blijft in zijn werking als hij voldoende zee- of oceaanwater kan opzuigen. Echter, moet het water wel 26,5 graden zijn of warmer.

Gebieden

Zoals we net al zeiden, komen de orkanen meestal in de tropen en subtropen voor. De meeste orkanen komen in het westen van de Stille Oceaan voor en het minst in het noorden van de Indische Oceaan. 

Recente berichten